Αυστραλία

australia flag

Φαρμακοποιοί Κατ’ οίκον, σε Συνεργασία με τους Ιατρούς

Το πρόγραμμα HMR (Home Medicine Review) είναι μια πρωτοβουλία που έχει ξεκινήσει στην Αυστραλία και εξουσιοδοτεί τους φαρμακοποιούς να κάνουν μια φαρμακευτική παρακολούθηση του ασθενή, στο σπίτι του.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε ασθενείς που είναι επίφοβοι για κακή τήρηση των ιατρικών οδηγιών ή για κατάχρηση φαρμάκων ή σε ασθενείς που έχουν κληρονομήσει μια νέα φυσική ή πνευματική κατάσταση και πρέπει να γίνουν αλλαγές στην θεραπεία τους.

Η αρχή γίνεται από τον γενικό ιατρό που θα πρέπει να προσκαλέσει τον ασθενή του να συμμετέχει στο πρόγραμμα και να επιλέξει έναν πιστοποιημένο φαρμακοποιό, καθότι μόνο οι πιστοποιημένοι φαρμακοποιοί έχουν τέτοιου είδους εξουσιοδότηση.

Από τότε που ξεκίνησε το 2001, λαμβάνοντας υπόψη ότι κάθε χρόνο εισάγονταν στα νοσοκομεία περίπου 190.000 ασθενείς και μόνο το 50% εξ' αυτών ακολουθούσαν ακριβώς την συνταγογραφημένη θεραπεία τους, το πρόγραμμα έχει ήδη πραγματοποιήσει 180.000 παρακολουθήσεις κατ’ οίκον.

Ο φαρμακοποιός συμπληρώνει ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με τη θεραπεία του ασθενή του και τη φαρμακευτική αγωγή του και γράφει μια αναφορά για τον θεράποντα ιατρό του.

Ο ιατρός θα συναντήσει εκ νέου τον ασθενή για να προβεί σε τυχόν αλλαγές, αν κριθεί απαραίτητο.

Το πρόγραμμα αυτό εκτός από τη θετική επίδραση που έχει για τον ασθενή, ενθαρρύνει την ανταλλαγή πληροφόρησης μεταξύ των επαγγελματιών υγείας και βελτιώνει τη σχέση ασθενή-φαρμακοποιού.

Παρόλα αυτά, τον Μάρτιο του 2014 εξαιτίας της κατάχρησης που έγινε από κάποιους φαρμακοποιούς και ιατρούς, το υπουργείο επέλεξε να περιορίσει τον αριθμό των συμμετοχών στο πρόγραμμα σε 20 ανά μήνα.

Επιπλέον έθεσε ως όριο να έχουν μεσολαβήσει τουλάχιστον 2 χρόνια για να συμμετέχει ο ίδιος ασθενής ξανά στο πρόγραμμα.

Οικονομία στην Υγεία Χάρη στα Φαρμακεία

Οι Αυστραλοί φαρμακοποιοί βρίσκονται έτοιμοι να γενικεύσουν ένα πειραματικό σχέδιο το “home medication review”.

Εκεί οι φαρμακοποιοί επισκέπτονται τους ασθενείς - που έχουν επιλέξει από προηγουμένως - στο σπίτι με σκοπό να εξετάσουν τις θεραπείες που κάνουν, είτε με φάρμακα συνταγογραφούμενα ή με φάρμακα αυτοθεραπείας.

Στη συνέχεια στέλνουν μια αναφορά στο θεράποντα ιατρό που αποφασίζει, σε περίπτωση που υπάρχει ανάγκη και με τη συγκατάθεση του ασθενή, να θέσει σε εφαρμογή ένα “medication management plan”.

Κατεβάστε τώρα το Application!

Με την περιήγησή σας στο pharmamanage.gr αποδέχεστε την χρήση cookies.