Βέλγιο

belgium

Μια Καμπάνια για τα Διανυκτερεύοντα Φαρμακεία

Με σκοπό να αυξήσουν τον σεβασμό των πολιτών για τις υπηρεσίες των διανυκτερευόντων φαρμακείων, από τις 15 Σεπτεμβρίου 2014 η Ένωση Φαρμακοποιών Βελγίου τρέχει μια καμπάνια με το σλόγκαν «Τη νύχτα οι φαρμακοποιοί που διανυκτερεύουν είναι στη διάθεσή σας για να ανταποκριθούν σε κάθε επείγουσα ανάγκη φαρμάκων».

Η καμπάνια αυτή προκάλεσε αίσθηση στους φαρμακοποιούς, καθότι έφερε ξανά στο προσκήνιο τα κύρια χαρακτηριστικά των υπηρεσιών των διανυκτερευόντων φαρμακείων, όπως είναι το θέμα της επείγουσας ανάγκης ή οι αμοιβές τους.

Από την 1η Ιανουαρίου 2015 θα τεθεί σε ισχύ η εναρμόνιση του ωραρίου από τις 9 το πρωί μέχρι τις 9 της επομένης.

Πάντως , για να βελτιωθούν ακόμα περισσότερο οι παρεχόμενες υπηρεσίες, η Ένωση Φαρμακοποιών Βελγίου ανακοινώνει μια συνεργασία με τους ιατρούς, για καλύτερο συντονισμό με το δικό τους σύστημα εφημεριών και με τις δημόσιες αρχές, με στόχο να εξετάσουν την πιθανότητα να ενημερώνεται το κοινό από τον μοναδικό ευρωπαϊκό αριθμό 116117 για μη επείγουσα ιατρική βοήθεια.

Η Αλυσίδα Φαρμακείων CELESIO Δημιουργεί ένα Νέο Concept για τα Φαρμακεία

Με οθόνες αφής, υλικά αυτοαξιολόγησης και αυτομέτρησης, ζώνες εμπιστευτικότητας, η αλυσίδα Φαρμακείων CELESIΟ αναπτύσσει ένα νέο διαδραστικό concept στα φαρμακεία της, που συνδυάζει προϊόντα, νέες τεχνολογίες και εξατομικευμένες συμβουλές.

Για παράδειγμα στο θέμα του "πόνου", ο ασθενής μπορεί να συμπληρώσει μέσω iPad ένα ερωτηματολόγιο διαδραστικής ποιοτικής αξιολόγησης, για τους χρόνιους πόνους που υποφέρει.

Στο θέμα "δέρμα", ένα ειδικό όργανο με μικροκάμερα επιτρέπει την οπτική και αριθμητική αξιολόγηση, μετρώντας διάφορες παραμέτρους όπως: βαθμός ενυδάτωσης, ph, ελαστικότητα, πάχος κερατίνης, ποσοστό σμήγματος, ποσοστό μελανίνης, θερμοκρασία ιστών.

Όλα αυτά είναι απαραίτητα στην αξιολόγηση της κυτταρίτιδας.

Το concept αυτών των μετρήσεων ανταποκρίνεται πλέον στις απαιτήσεις των σύγχρονων ευρωπαίων ασθενών που επιθυμούν μια εξατομικευμένη ποιοτική συμβουλή συνδυάζοντας, σύγχρονα εργαλεία επικοινωνίας, με τις απαραίτητες μετρήσεις και αξιολογήσεις σε ειδικά τμήματα του Φαρμακείου που εξασφαλίζουν την εμπιστευτικότητα.

Έτσι, συνδυάζοντας τη συμβουλή του Φαρμακοποιού και τη βοήθεια της τεχνολογίας, αυξάνεται η προσέλευση πελατών, το ίδιο και οι πωλήσεις μέχρι και 120 %.

Αυτό το νέο concept εφαρμόζεται πιλοτικά σε 20 περίπου φαρμακεία μέχρι το τέλος του 2013 και προσαρμόστηκε σε 3 τύπους φαρμακείων (κάτω των 50 τμ. , μεταξύ 50 - 100 τμ., και πάνω από 100 τμ.)

Η κανονική εφαρμογή του θα αρχίσει το 2014 σε 96 φαρμακεία στο Βέλγιο, ανάμεσα στο ευρωπαϊκό δίκτυο των 2000 φαρμακείων του δικτύου.

Φαρμακοποιοί, οι Μόνοι Αρμόδιοι για την Προετοιμασία των Δόσεων

Από την πρώτη Δεκεμβρίου’12, οι Βέλγοι φαρμακοποιοί θα πρέπει να συμμορφώνονται με τους νόμους που έχουν δημοσιευθεί στις 24 Σεπτεμβρίου για την προετοιμασία της εξατομικευμένης φαρμακευτικής αγωγής στις ανάλογες δόσεις για τους οίκους ευγηρίας που διανέμουν.

Αυτό το βασιλικό διάταγμα καθορίζει λεπτομερώς τις διαδικασίες προετοιμασίας των που θα πρέπει να διεξαχθούν, όπως, τα στοιχεία ταυτότητας του ασθενή, του φαρμακοποιού και του ιατρού, τις ημέρες και ώρες της χορήγησης , το όνομα και τη δοσολογία των φαρμάκων καθώς και τον αριθμό μονάδων της παρτίδας…

Το διάταγμα επιτρέπει την επέκταση αυτής της υπηρεσίας και σε εξωτερικούς ασθενείς.

Αυταπάτες Σχετικά με την Ανταμοιβή για τις Φαρμακευτικές Υπηρεσίες

Πολλές από τις διατάξεις του νέου βασιλικού διατάγματος ικανοποιούν τη Βελγική Ένωση Φαρμακοποιών (APB).

Οι 4200 φαρμακοποιοί μέλη είναι ικανοποιημένοι με αυτό το νομικό πλαίσιο που ενσωματώνει την προετοιμασία της εξατομικευμένης φαρμακευτικής αγωγής (PMI) στην φαρμακευτική περίθαλψη, εξασφαλίζει την ασφάλεια και την ποιότητα της παροχής και εμποδίζει τους οίκους ευγηρίας να αποσύρουν τα ρομπότ που έχουν ήδη εγκαταστήσει.

«Αυτή η διάταξη βελτιώνει την ποιότητα», ανακοινώνει με ευχαρίστηση ο Jan Depoorter, γενικός γραμματέας του APB, ο οποίος συμπληρώνει επιτιμητικά:

Εξασφαλίζει την παροχή ποιοτικής φροντίδας με μία χρηματική ανταμοιβή για τους φαρμακοποιούς.» Χωρίς πολλές αυταπάτες όμως, «Ζητούμε ανταμοιβή αλλά δεν υπάρχει ανάλογος προϋπολογισμός του συστήματος υγείας..»

Η Ανταμοιβή των Υπηρεσιών με Ειδικό Τέλος, θα Έχει Προστατευτικό Ρόλο

Τα μέτρα που αποφασίστηκαν στα τέλη του 2011 από τη βελγική κυβέρνηση δεν είχαν ακόμη θετικό αντίκτυπο στην οικονομία του φαρμακείου.

Η σύσταση του λιγότερο ακριβού φάρμακου κατά τη συνταγογράφηση με βάση τη δραστική και την απαίτηση για υποκατάσταση για τα αντιβιοτικά και αντιμυκητιασικά, τέθηκε σε ισχύ από την 1η Απριλίου και 1η Μαΐου αντίστοιχα.

Συνολικά, το 2012 θα δούμε τα έσοδα του φαρμακείου να κινούνται αρνητικά, όπως και τα προηγούμενα χρόνια από το 2008 που άρχισε η κρίση.

Το νέο σύστημα αμοιβών για τις υπηρεσίες που εφαρμόστηκε από τα τέλη του 2010, μείωσε κάπως την απώλεια των πόρων. Το πιο ευαίσθητο σημείο αφορά την αγωγή που χορηγείται για 3 μήνες σε χρόνιες ασθένειες, που αυξάνεται σταθερά.

Μόνο το στοιχείο του όγκου ελήφθη υπόψη για την βασική αμοιβή και έτσι το 2011 η απώλεια της συνολικής αποζημίωσης των φαρμακοποιών ήταν του ύψους των 20 εκατ. ευρώ.

Αλλά η δυσαρέσκεια θα μπορούσε να αυξηθεί, λαμβάνοντας υπόψη τα μέτρα του προϋπολογισμού του 2013, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που προτείνονται για την καταβολή ενός συγκεκριμένου ποσού 15 εκατ. € ως φόρου, με το πρόσχημα της απόδοσης εκπτώσεων προς τους φαρμακοποιούς από μέρους των φαρμακευτικών εταιρειών.

Η Ευθύνη των Φαρμακοποιών

Κατά τις μυστικές αυτές επισκέψεις, οι φαρμακοποιοί ήρθαν αντιμέτωποι με δύο περιπτώσεις ασύμβατων φαρμάκων, το ένα συνταγογραφούμενο και το άλλο όχι.

Συγκεκριμένα βρέθηκαν αντιμέτωποι στη συγχορήγηση ενός αντιπηκτικού με ασπιρίνη (κίνδυνος αιμορραγίας) και ενός αντισυλληπτικού χαπιού με συμπλήρωμα διατροφής που περιείχε υπέρικο -βαλσαμόχορτο ή St. John's wort - (κίνδυνος αιμορραγίας ενδιάμεσα από την έμμηνο ρύση και αδρανοποίηση του αντισυλληπτικού).

Στην πρώτη περίπτωση 22 φαρμακοποιοί αντιλήφθηκαν την αλληλεπίδραση και αντικατέστησαν την ασπιρίνη με παρακεταμόλη, αλλά οι υπόλοιποι 33 χορήγησαν τα 2 προϊόντα.

Στη δεύτερη περίπτωση 18 φαρμακοποιοί αντιλήφθηκαν την αλληλεπίδραση και δε χορήγησαν το υπέρικο, αλλά οι υπόλοιποι 37 χορήγησαν τα 2 προϊόντα και μάλιστα 4 στους 5 εξ’ αυτών χωρίς καμία ερώτηση ή εξήγηση για τη χρήση του αντισυλληπτικού.

Και τα συμπεράσματα της έρευνας καταλήγουν ότι «τα φαρμακεία μας μοιάζουν όλο και περισσότερο με τα αμερικάνικα drugs-stores».

Η απάντηση του Βελγικού Φαρμακευτικού Συλλόγου APR ήταν: «Δε θα πρέπει να γενικεύουμε τα πράγματα. Προσπαθούμε να εφαρμόσουμε ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης πάνω στη φαρμακευτική φροντίδα για όλους τους φαρμακοποιούς, αλλά χρειαζόμαστε τη βοήθεια του κράτους».

Η αντίδραση των αρχών ήταν άμεση. Η Υπουργός Υγείας Laurette Onkelinckx ζήτησε ακρόαση από τους επαγγελματικούς και συνδικαλιστικούς φορείς των φαρμακοποιών, τονίζοντας ότι η διανομή των φαρμάκων δεν είναι ένα απλό εμπόριο και ότι ο φαρμακοποιός είναι υποχρεωμένος σαν επαγγελματίας υγείας να διαφυλάξει την ασφαλή χορήγηση φαρμάκων, επισημαίνοντας ότι «ο φαρμακοποιός ανταμείβεται καλά για αυτήν του την υπηρεσία!».

Γενόσημα και DCI

Έντονη ήταν η αντίδραση από τον Σύνδεσμο των Βιομηχάνων αντιγράφων στο Βέλγιο μετά από μια έκθεση που παρουσιάστηκε από την Ιατρική Ακαδημία στη Γαλλία, σχετικά με προβλήματα ποιότητας αντιγράφων σε μία χώρα της Άπω Ανατολής, επισημαίνοντας ότι μια σημαντικά μεγάλη αναλογία φαρμάκων εισάγονται από την Ασία.

Άλλο σημείο τριβής ήταν το δικαίωμα της αντικατάστασης φαρμάκων από τη 1η Μαίου’12, με το πιο φθηνό σε ορισμένες θεραπευτικές κλάσεις (αντιβιοτικά και αντιμυκητιασικά), διότι αυτό όπως υποστηρίζουν οι γιατροί αντίκειται όχι μόνο με τη «Θεραπευτική ελευθερία των γιατρών», αλλά και στον νόμο για τα δικαιώματα του ασθενή που θα πρέπει να ενημερώνεται για τη θεραπευτική του αγωγή από το γιατρό.

Ο γιατρός λοιπόν που αφήνει ελεύθερα την αντικατάσταση ή την επιλογή του φαρμάκου από το φαρμακοποιό, έρχεται σε αντίθεση με αυτό το δικαίωμα.

Ιδιαίτερα ο φαρμακοποιός θα έρθει αντιμέτωπος με τον ασθενή που θα πει: «Θέλω αυτό το φάρμακο και όχι το άλλο», εκτός από τα μύρια άλλα προβλήματα που έχει για να διατηρεί σημαντικά αποθέματα και τις τιμές που αλλάζουν κάθε μήνα.

Συμπερασματικά, η συνδικαλιστική ένωση των Βέλγων γιατρών ζήτησε από την Υπουργό Υγείας Laurette Onkelinckx, τουλάχιστον να τροποποιήσει το νόμο ή «να διευκρινίσει ότι ο νόμος για τα δικαιώματα των ασθενών δεν οφείλει υποχρεωτικά να τηρείται ούτε από τους γιατρούς, είτε από οποιονδήποτε άλλον»

Παράλληλα το συνδικάτο έδωσε στους γιατρούς-μέλη του να αναρτήσουν αφίσες στην αίθουσα αναμονής των ιατρείων τους, προειδοποιώντας τους ασθενείς ότι «οι φαρμακοποιοί με την πίεση της κυβέρνησης σας χορηγούν διαφορετικά φάρμακα από αυτά που σας συνταγογράφονται και θα πρέπει να αντιδράσετε ενάντια στη συμπεριφορά της κυβέρνησης να βάζει πάνω από την ποιότητα και την ασφάλεια της υγείας σας, την οικονομία!»

Βέβαια ας τονίσουμε για το θέμα της αντικατάστασης, ότι αφήνεται το δικαίωμα στον γιατρό να γράψει «ΑΝΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΟ», αλλά θα πρέπει να το αναγράψει και στον ιατρικό φάκελο. Οι δε φαρμακοποιοί θα πρέπει να σκανάρουν αυτήν τη συνταγή για να μπορεί να προσδιορίζεται ο γιατρός που το γράφει.

Διακοπή Ρεύματος

Στις 26 Απριλίου΄12 οι Βέλγοι φαρμακοποιοί ειδοποιήθηκαν από τον επαγγελματικό και συνδικαλιστικό τους φορέα (APB) να μην ανάψουν τους φωτεινούς σταυρούς τους και να περιορίσουν όσο το δυνατόν το φωτισμό στο φαρμακείο τους, διαμαρτυρόμενοι με αυτόν τον τρόπο για τα «ασφυκτικά μέτρα λιτότητας» που τους επιβλήθηκαν πρόσφατα και απαιτούν «νέα επιβεβαρυμμένα καθήκοντα διαχείρισης και διοίκησης».

Λογική Χορήγηση Φαρμάκων

Ένας νέος φαρμακευτικός φάκελος για κάθε ασθενή θα εισαχθεί στα βελγικά φαρμακεία από τη 1η Ιανουαρίου'12.

Θα συμπληρώσει τον υπάρχοντα φαρμακευτικό φάκελο όπου ο φαρμακοποιός κατέγραφε όλα τα φάρμακα που παίρνει ο κάθε ασθενής, δίνοντας τη δυνατότητα στο φαρμακοποιό να εξασκήσει ενεργά το συμβουλευτικό του ρόλο.

Αυτός ο νέος φαρμακευτικός φάκελος θα μπορεί θεωρητικά να βελτιώσει τη συμμόρφωση στη θεραπεία αλλά παράλληλα να οδηγήσει σε μια λογική και λιγότερο κοστοβόρα χρήση φαρμάκων. Παράδειγμα είναι η αυξημένη κατανάλωση αντικαταθλιπτικών κατά 4,3% μέσα σε ένα χρόνο.

Όπως και να έχει το θέμα η σύσταση αυτού του νέου φαρμακευτικού φακέλου, θα υπόκειται στη συναίνεση του ασθενή και αν είναι απαραίτητο και του γιατρού.

Ο σχεδιασμός του είναι ακόμη υπό συζήτηση με τους επαγγελματικούς συλλόγους και τους ειδικούς συμβούλους.

Κατεβάστε τώρα το Application!

Με την περιήγησή σας στο pharmamanage.gr αποδέχεστε την χρήση cookies.