Γαλλία

french

Οι Ασθενείς Ζητούν Περισσότερες Υπηρεσίες και Είναι Έτοιμοι να Πληρώσουν

Το φαρμακείο έχει ένα λαμπρό μέλλον, σύμφωνα με τη μελέτη Avenir Pharmacie, που πραγματοποιήθηκε από την OpinionWay και τη Satipharma*, σε 4.043 ασθενείς, 521 φαρμακοποιούς και 197 φαρμακευτικές ομάδες και ανακοινώθηκε στην avant - première της διεθνούς έκθεσης PharmagoraPlus 2017.

Παρά τη δύσκολη οικονομική κατάσταση, το 70% των φαρμακοποιών δηλώνουν ευχαριστημένοι από την εργασία τους.

Η αισιοδοξία τους πηγάζει από την μεγάλη εμπιστοσύνη που τους δείχνουν οι ασθενείς.

Αυτό φυσικά δεν είναι κάτι καινούργιο, αλλά αυτό που προκαλεί έκπληξη είναι το γεγονός ότι οι ασθενείς επιθυμούν περισσότερες υπηρεσίες από τους φαρμακοποιούς.

Έτσι, δύο στους τρεις χρόνιους ασθενείς θεωρούν χρήσιμη μια συμβουλευτική συνέντευξη 15 λεπτών με τον φαρμακοποιό τους για τη βέλτιστη παρακολούθησή τους.

Η παρακολούθηση θα μπορούσε να γίνει, σύμφωνα με το ένα τρίτο των ασθενών, με την προετοιμασία ενός κουτιού χαπιών από τον φαρμακοποιό, και το ένα τέταρτο των ασθενών είναι έτοιμοι να πληρώσουν έως και 40 ευρώ το μήνα γι’ αυτή την υπηρεσία!

Μέσα σε μια σειρά υπηρεσιών, οι ασθενείς προτείνουν υπηρεσίες που δεν υπήρχαν έως τώρα.

Θα αναθέτανε πρόθυμα στο φαρμακοποιό τους τη λήψη ραντεβού με τον γιατρό τους, ή ακόμη και τα γραφειοκρατικά καθήκοντα υγείας της καθημερινότητάς τους.

Σχεδόν το 40% των ασθενών θα πλήρωνε γι’ αυτό.

Το 39% των ασθενών που συμμετείχαν στη έρευνα προτείνει μια συμπληρωματική ασφάλεια υγείας με το φαρμακείο.

Τα δύο τρίτα των ασθενών θα προτιμούσαν την εκτέλεση συνταγών από το διαδίκτυο, και πάνω από το μισό την παράδοση φαρμάκων στο σπίτι έναντι χρέωσης έως και πέντε ευρώ.

Ο Πρόεδρος της Ένωσης των Συνδικάτων Φαρμακοποιών (USPO), Gilles Bonnefold, θεωρεί ότι ο φαρμακευτικός κλάδος μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτές τις επιθυμητές εξελίξεις.

*Πραγματοποιήθηκε στις 20 Ιανουαρίου έως 17 Φεβρουαρίου 2017

Πάνω από 6 Γάλλοι στους 10 Δηλώνουν Έτοιμοι να Καταφύγουν στον Φαρμακοποιό τους για τη Φροντίδα της Υγείας τους

Ο Σύνδεσμος Εργαστηρίων Διεθνών Ερευνών (ΙΤΑ) και το ινστιτούτο IPSOS μόλις δημοσίευσαν μια έρευνα σχετικά με τις προσδοκίες των Γάλλων για την υγεία, ενώ πλησιάζουν οι προεδρικές εκλογές του 2017.

Ο ευρύτερος προβληματισμός αναδεικνύει μια σχετικά απαισιόδοξη άποψη για το μέλλον του συστήματος υγείας, με το 55% των Γάλλων να πιστεύουν ότι τα παιδιά τους θα είναι τύχουν χειρότερης φροντίδας από ότι αυτοί σήμερα μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια.

Επισημαίνουν ότι η πρόσβαση στην περίθαλψη είναι ανησυχητική, κυρίως λόγω των καθυστερήσεων να πάρουν ένα ραντεβού με έναν ειδικό ή να κάνουν σε βάθος διαγνωστικές εξετάσεις.

Το 93% των Γάλλων περιμένουν πολλές διαγραφές από τη λίστα των συνταγογραφούμενων φαρμάκων μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια.

Φοβούνται επίσης ένα κύμα αυξήσεων της συμμετοχής τους στη φαρμακευτική περίθαλψη, την ανάπτυξη μιας ιατρικής δυο ταχυτήτων, καθώς και μια σημαντική καθυστέρηση στην πρόσβαση στην περίθαλψη.

Η έρευνα αναδεικνύει την άποψη των Γάλλων για να απλοποιηθεί η πορεία της φροντίδας υγείας τους: Το 73% δηλώνουν ότι δεν θέλουν να καταφύγουν άμεσα στον Ιατρό και περιορίζονται σε μια τηλεφωνική συμβουλή ή σε μια αναζήτηση στο Διαδίκτυο.

Το 71% καταφεύγουν συχνότερα σε αυτοθεραπεία, το 70% συμφωνεί με το να τους προτείνει ο Φαρμακοποιός τους ένα γενόσημο αντί του πρωτότυπου όποτε είναι δυνατόν, και το 61% δηλώνουν έτοιμοι να φροντίζονται από το Φαρμακοποιό τους για ήσσονος σημασίας προβλήματα υγείας.

Επίσης αποδέχονται την ανάθεση ορισμένων ιατρικών διαδικασιών σε νοσηλευτές (77%), οπτικούς (63%) και Φαρμακοποιούς (55%).

Τέλος, οι Γάλλοι βλέπουν την ηλεκτρονική υγεία ως ένα μέσο για φροντίσουν ή να καθυστερήσουν την εμφάνιση μιας ασθένειας.

Παρ' όλο που μόνο το 17% από αυτούς χρησιμοποιούν ήδη εφαρμογές ηλεκτρονικής υγείας, περισσότεροι από ένας στους δύο Γάλλους είναι έτοιμοι για να τις χρησιμοποιήσουν για να διευκολυνθεί η εξ αποστάσεως συλλογή και ερμηνεία των δεδομένων από τον Ιατρό τους (64%) και να βελτιωθεί η συμμόρφωση στη θεραπεία τους, με τις υπενθυμίσεις για λήψη των φαρμάκων τους (52%).

Το 78% των Γάλλων αποδεχεται την ανταλλαγή δεδομένων για την υγεία τους, με όλους τους επαγγελματίες υγείας που τους φροντίζουν.

Πηγή: Lequotidiendupharmacien.fr

Γενόσημα: Συνεχίζεται η Δυναμική τους Διείσδυση στην Αγορά

Τη στιγμή που η Γαλλίδα Υπουργός Υγείας Marisol Touraine προσπαθεί να ενθαρρύνει την ανάπτυξη των γενόσημων, μια ανάλυση της εταιρείας Smart Pharma Consulting αξιολογεί την επίδραση των μέτρων που έχουν ληφθεί τα τελευταία χρόνια.

Η μελέτη καταδεικνύει επίσης τις προοπτικές της αγοράς των γενόσημων μέχρι και το 2017.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η Υπουργός: «έχει ήδη γίνει σημαντική πρόοδος, αλλά σε ένα μόνο τμήμα της αγοράς των φαρμάκων και έχουμε καθυστερήσει σε σχέση με τους γείτονές μας, κυρίως επειδή στη Γαλλία τα ακριβά και τα καινούργια φάρμακα συνταγογραφούνται συχνά».

Η Υπουργός θα πρέπει λοιπόν, να καταρτίσει σύντομα ένα πλαίσιο δράσης για να ενθαρρύνει την ανάπτυξη αυτών των φαρμάκων.

Για το 2015 τίθενται σε ισχύ περισσότερα μέτρα προς αυτήν την κατεύθυνση, όπως είναι η διεύρυνση της λίστας των γενόσημων που η δραστική τους είναι φυτικής προέλευσης ή εισπνεόμενων φαρμάκων.

Σύμφωνα πάντως με τον Jean-Michel Peny, Πρόεδρο της Smart Pharma Consulting, που μόλις πραγματοποίησε μια ανάλυση της αγοράς των γενόσημων, οι τρεις κύριοι παράγοντες για την ανάπτυξη της γαλλικής αγοράς είναι: «το δικαίωμα της αντικατάστασης με την εξίσωση των ορίων ανάμεσα στα πρωτότυπα και τα γενόσημα φάρμακα, η αναθεώρηση του περιθώριου κέρδους των φαρμακοποιών και ο μηχανισμός της ανταμοιβής υποκατάστασης».

Μάλιστα όπως ο ίδιος τονίζει «μόνο αυτός ο μηχανισμός οδήγησε στην αύξηση της υποκατάστασης από τις 15 στις 20 μονάδες».

Πάντως, τα φαρμακεία φαίνεται ότι αποτελούν τον κύριο μοχλό ανάπτυξης της αγοράς των γενόσημων.

Σύμφωνα με την ίδια μελέτη, μόνο το 25% περίπου της συνταγογράφησης γίνεται βάσει δραστικής ουσίας, παρόλο που η πρακτική αυτή είναι υποχρεωτική από το 2009, χωρίς όμως να υπάρχουν κυρώσεις ή κίνητρα για τους ιατρούς.

«Ο νόμος “Bertrand” που δημοσιεύθηκε τον Δεκέμβριο του 2011 προβλέπει ότι η υποχρέωση αυτή θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2015, στο σύνολο των συνταγογραφούμενων φαρμάκων» τονίζει ο Jean-Michel Peny.

Και συνεχίζει «Οι γιατροί θα μπορούν να συμπληρώνουν στη συνταγογράφηση με δραστική ουσία και το εμπορικό όνομα.

Επιπλέον, τα οικονομικά κίνητρα για τους γιατρούς που συνταγογραφούν από τη λίστα των γενόσημων έχουν ήδη τεθεί σε ισχύ από το 2009».

Η διείσδυση των γενόσημων στην αγορά θα μπορούσε να ενισχυθεί επίσης από την αύξηση των διαθέσιμων γενόσημων φαρμάκων, καθότι ένα από τα κύρια εμπόδια που τονίζουν οι γιατροί είναι ότι το φάρμακο είναι «αναντικατάστατο».

Επιπλέον, ο Jean-Michel Peny εκτιμά ότι ο κύριος λόγος που οι ασθενείς αρνούνται την αντικατάσταση με γενόσημο, είναι η αρνητική εικόνα που έχει δημιουργηθεί για τα γενόσημα από τα ΜΜΕ.

Πάντως, σύμφωνα με μια έρευνα που διεξήχθη το φθινόπωρο του 2014 για λογαριασμό της Εθνικής ‘Ένωσης Επαγγελματιών Υγείας, το 85% των Γάλλων δήλωσαν έτοιμοι να αλλάξουν τις συνήθειές τους καταναλώνοντας γενόσημα φάρμακα.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 1083 ερωτηθέντων ατόμων.

Από αυτούς το 58% δήλωσαν έτοιμοι να αρχίσουν να καταναλώνουν γενόσημα άμεσα, ενώ το 27% προτιμά να συζητήσει πρώτα με τον ιατρό του.

Οι Γάλλοι Λένε Όχι Στην Πώληση των ΜΗΣΥΦΑ Εκτός Φαρμακείου

Περίπου 4 εκατομμύρια υπογραφές συγκέντρωσε το δημοψήφισμα που πραγματοποιήθηκε το φθινόπωρο του 2014 από τον IFOP, με θέμα: «Θέλω τα φάρμακα να μείνουν στο φαρμακείο».

Πρόκειται για μια απτή απόδειξη ότι οι ασθενείς είναι προσκολλημένοι στο δίκτυο φαρμακείων.

Σίγουρα οι Γάλλοι αγαπούν τον φαρμακοποιό τους, αλλά η γενική εικόνα για το επάγγελμα είναι διαφορετική, μάλλον λόγω ελλιπούς πληροφόρησης για τις υπηρεσίες που μπορεί να προσφέρει ο φαρμακοποιός.

Κάποια από τα ενδιαφέροντα στοιχεία που προέκυψαν από την έρευνα είναι για παράδειγμα ότι το 97% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι τα έξοδα για την υγεία τους συνδέονται με την παροχή ιατρικών υπηρεσιών, ενώ το 55% δηλώνει επίσης ότι συχνά ή περιστασιακά λαμβάνουν φάρμακα χωρίς να έχουν συμβουλευθεί έναν επαγγελματία υγείας.

Η βαρύτητα λοιπόν της ιατρικής συμβουλής παραμένει αδύναμη, αφού μόνο το 52% των ερωτηθέντων δηλώνουν να την έχουν λάβει υπόψη τους, συχνά ή περιστασιακά και το 48% παραδέχεται ότι δεν έχει ποτέ ή σχεδόν ποτέ ζητήσει τη γνώμη των φαρμακοποιών.

Οι φαρμακοποιοί συνεχίζουν να θεωρούνται από τους ερωτηθέντες ως «ειδικοί στο φάρμακο» αφού περίπου το 77% γνωρίζουν ότι από την 1η Ιανουαρίου 2013 επιτρέπεται η πώληση φαρμάκων από διαδικτυακούς τόπους που συνδέονται με ένα φυσικό φαρμακείο.

Παρόλα αυτά όμως η πληροφόρηση αυτή δεν αρκεί για να τους πείσει να αγοράσουν φάρμακα μέσω διαδικτύου, με το 41% να δηλώνει ότι δε θέλει να προβεί σε μια ηλεκτρονική αγορά γιατί προτιμά να επωφεληθεί από τις συμβουλές ενός φαρμακοποιού.

Το 77% όμως δηλώνει ότι δεν βρίσκει την εξειδικευμένη φροντίδα που θέλει στο φαρμακείο που επισκέπτεται πιο συχνά.

Ποια είναι όμως η Ευρωπαϊκή στάση για όλα αυτά;

«Το φάρμακο δεν είναι προϊόν χωρίς κινδύνους».

Αυτό είναι το μήνυμα που συνεχώς αναφέρει ο Εθνικός Σύλλογος Φαρμακοποιών, προκειμένου να αποφύγει την υποβάθμιση ενός προϊόντος που οι δευτερεύουσες επιπτώσεις του μπορεί να αποβούν δραματικές.

Το διακύβευμα για τους τεχνοκράτες στις Βρυξέλλες λοιπόν, είναι αν τελικά τα φάρμακα θα εξομοιωθούν με τα προϊόντα ευρείας κατανάλωσης!

Και Άλλες Αντιδράσεις για την Πώληση ΜΗΣΥΦΑ Εκτός Φαρμακείου

Φυσικά, φλέγον θέμα συνεχίζει να είναι η πώληση των ΜΗΣΥΦΑ εκτός φαρμακείου στα μεγάλα σούπερ μάρκετ.

Και οι αντιδράσεις καλά κρατούν.

Ανάμεσα στα κύρια επιχειρήματα είναι ότι η άρση του μονοπωλίου δεν πρόκειται να μειώσει τις τιμές των ΜΗΣΥΦΑ, ούτε θα αυξηθούν οι πωλήσεις τους, καθότι δεν θα αλλάξει την πρόθεση αγοράς του καταναλωτή.

Το ετήσιο ποσό που δαπανάται ανά άτομο στην Γαλλία για αυτή τη κατηγορία είναι μόνο 30 ευρώ.

Συνεπώς η άρση του μονοπωλίου όχι μόνο δεν θα βελτιώσει την πρόθεση αγοράς, αλλά θα θέσει σε κίνδυνο την υγεία των πολιτών από κατάχρηση φαρμάκων.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του UNPF θα απειληθούν περισσότερες από 6000 θέσεις εργασίας από την άρση του μονοπωλίου.

Η Υπουργός Υγείας πάντως, τον Σεπτέμβρη του 2014 σε σχετική ερώτηση σε ραδιοφωνικό σταθμό σχετικά με την άρση του μονοπωλίου, δήλωνε μεταξύ άλλων ότι «…το πιο σημαντικό είναι να διασφαλίσουμε ότι τα φάρμακα είναι ασφαλή και ότι οι Γάλλοι θα καταναλώνουν λιγότερα φάρμακα».

Το 67ο Εθνικό Συνέδριο Φαρμακοποιών in Brief

Στην ίδια θεματική, σχετικά με τον ρόλο του φαρμακοποιού, όπως προέκυψε από το 67ο Εθνικό Συνέδριο Φαρμακοποιών που πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο 2014, η επιστήμη της φαρμακο-οικονομίας θα δώσει νέα ώθηση στον κλάδο, αφού προσδίδει υπεραξία στη δράση του.

Η αξία των υπηρεσιών που προτείνονται στα φαρμακεία μπορεί να μετρηθεί μέσω της σχέσης κόστους-αποτελέσματος.

Η επιστήμη της φαρμακο-οικονομίας επιτρέπει την αιτιολόγηση κάποιων εξελίξεων στον κλάδο της υγείας, όπως είναι η νέα αποστολή των φαρμακοποιών, θέματα που αφορούν τη νομοθεσία ή ακόμα και συγκεκριμένα μέτρα όπως είναι η πιθανότητα εμβολιασμών κατά της γρίπης που έχουν προβλεφθεί από το σχέδιο νόμου για την υγεία και αναμένεται να ψηφιστεί σύντομα.

Ένα ακόμη θέμα που τέθηκε στο Συνέδριο ήταν και ο εκμοντερνισμός του επαγγέλματος των φαρμακοποιών.

Η Υπουργός Υγείας εξήγησε ότι στόχος της είναι να ακολουθήσει τον εκμοντερνισμό στον οποίο εντάσσονται η εξέλιξη του τρόπου αμοιβής , η ενίσχυση του συμβουλευτικού ρόλου, η ανάπτυξη της πώλησης των ΜΗΣΥΦΑ στο διαδίκτυο και η πώληση των αντιβιοτικών ανά τεμάχιο.

Η Γαλλία Παραμένει Ανταγωνιστική

Με το μέτρο "ανταμοιβή για υποκατάσταση" στα γενόσημα, έγινε στη Γαλλία μια άνευ προηγουμένου εκστρατεία στα φαρμακεία που άγγιξε το 78% έως και 82%, ένα ποσοστό υποκατάστασης από μέρους των φαρμακοποιών που είναι το καλύτερο στον κόσμο.

Πρόκειται για μια δυναμική που μπορεί να τεθεί σε κίνδυνο από την πίεση επί των τιμών που καθορίζονται στο νομοσχέδιο για τη χρηματοδότηση της Κοινωνικής Ασφάλισης (PLFSS) για το 2014, μαζί με μερικά από τα 605 εκατ ευρώ από την εξοικονόμηση πόρων από τα γενόσημα φάρμακα.

Ωστόσο, η Γαλλία είναι από τις λίγες χώρες όπου η σχέση γενόσημο / πρωτότυπο είναι τόσο ισχυρή: 60%, έναντι μόνο 30% στην Ιταλία, για παράδειγμα.

Τα 10 τελευταία χρόνια τα ασφαλιστικά ταμεία εξοικονόμησαν πάνω από 13 δις ευρώ χάρη στα γενόσημα.

Η συνεχής όμως πτώση τιμών τα τελευταία τρία χρόνια είναι χαρακτηριστική σ' αυτή τη χώρα . Οι τιμές των γενοσήμων είναι κάτω από τον μέσο όρο στην Ευρώπη.

Το γενόσημο βάλλεται δυσμενώς από τον "κακό Τύπο" στη Γαλλία.

Όταν οι συνταγογράφοι, οι ασθενείς και ιατρικές αρχές δεν αμφισβητούν την ποιότητά τους, τότε είναι οι ασφαλιστικοί φορείς οι οποίοι αμφισβητούν την υψηλή τιμή τους.

Στη Γαλλία τα γενόσημα έχουν μια μέση τιμή τυπικής μονάδας ex-factory χωρίς φόρο στα 54 σεντς, όταν είναι 95 σεντς στη Γερμανία, σχεδόν διπλάσια.

Ένας γερμανός ασθενής πρέπει να δαπανήσει σχεδόν διπλάσιο (48,8%) για να αγοράσει το ίδιο μόριο.

Οι χώρες όμως όπως η Ιταλία, και η Ισπανία είναι οι δύο ευρωπαϊκές χώρες, όπου τα γενόσημα έχουν πιο ανταγωνιστική τιμή απ' ότι στη Γαλλία (- 9,1% σε τιμές εργοστασίου στην Ισπανία και - 5,3% σε λιανικές τιμές).

Ας σημειωθεί ότι αυτές οι διαφορές τιμών αφορούν ιδιαίτερα τρεις θεραπευτικές κατηγορίες: στατίνες, αναστολείς της αντλίας πρωτονίων και αντιυπερτασικά.

Στόχοι Συνταγογράφησης

Ανάμεσα στους «μοχλούς» για μεγαλύτερη διείσδυση των γενοσήμων, ο πιο κοινός είναι η «ευαισθητοποίηση» του ασθενή που θα πρέπει να "τιμωρηθεί" πληρώνοντας από τη τσέπη του τη διαφορά τιμής ή όλο το ποσό αν επιλέξει το πρωτότυπο.

Αυτό συμβαίνει όχι μόνο στη Γαλλία αλλά και στην Ελλάδα και στη Γερμανία. Ορισμένες χώρες όμως, όπως η Βρετανία, προτιμούν να ενεργούν κυρίως προς τον συνταγογράφο παρά με κίνητρο το κόστος της συνταγής.

Στη Γαλλία, όπου οι γιατροί συνταγογραφούν μόνο στο 40% των περιπτώσεων φάρμακα εντός λίστας, με μέσο όρο σχεδόν 20% με την ένδειξη "αναντικατάστατο", η λύση του εξατομικευμένου στόχου συνταγογράφισης θα αναγκάζει πλέον τους γιατρούς να συνταγογραφούν γενόσημα φάρμακα για να παραμείνουν σε ένα δεδομένο στόχο συνταγογράφισης.

Ένας άλλος τρόπος που θα επηρεάσει τη συνταγογράφιση είναι και η επέκταση των θεραπευτικών κατηγοριών.

Σημειώστε ότι η προσέγγιση της Γαλλίας, που θα αναγκάσει τους γιατρούς να συνταγογραφούν με βάση τη δραστική ουσία από τον Ιανουάριο του 2015, μοιάζει περισσότερο με το βρετανικό μοντέλο.

Πράγματι, στη Βρετανία η υποκατάσταση γίνεται εντός της ίδιας δραστικής ουσίας, ενώ στη Γερμανία εντός της ίδιας θεραπευτικής κατηγορίας.

Τέλος, άλλα μοντέλα δρουν μέσω μιας συμφωνίας μεταξύ των παραγωγών και των ασφαλιστικών ταμείων σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για τις τιμές, όπως στην Ολλανδία, για παράδειγμα.

Η Γερμανία έχει προχωρήσει ακόμη περισσότερο, επιτρέποντας τα ταμεία να προβαίνουν σε προσκλήσεις για άμεσες προσφορές από τις εταιρείες.

Έρευνα: Τρόποι Εξέλιξης για την Καλύτερη Ικανοποίηση των Πελατών

Μια μελέτη που έγινε από τον όμιλο CROIE, τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του 2014 σε 1057 πελάτες φαρμακείων, μπορεί να παρέχει χρήσιμες τακτικές στους φαρμακοποιούς και νέες ιδέες για την ανάπτυξή τους.

Μαθαίνουμε λοιπόν ότι πράγματι το 94% των πελατών δεν βρίσκουν το φαρμακείο αρκετά ελκυστικό ώστε να ενθαρρύνει τις αγορές τους.

Συνεπώς μόλις ανοίγουν την πόρτα του φαρμακείου, συχνά κατ’ ανάγκη, είναι σημαντικό ο χώρος να αποπνέει μια μοντέρνα και δυναμική εικόνα, εφαρμόζοντας τις βασικές αρχές του σύγχρονου εμπορίου που σχετίζονται με την υποδοχή, την ευγένεια της ομάδας, τις βιτρίνες, την διακόσμηση, τη συμβουλή, τις τιμές.

Παρόλο που η ευκολία πρόσβασης στο φαρμακείο παραμένει το πρώτο κριτήριο της προτίμησης για το 53% των πελατών, εν τούτοις οι περισσότεροι επισκέπτονται πολλά φαρμακεία.

Ανάμεσα σε αυτούς το 71% προτιμούν κυρίως ένα φαρμακείο. Είναι σημαντικό λοιπόν να γίνουν ενέργειες από το φαρμακείο για δημιουργία πιστού πελατολογίου.

"Πόλεμος" για τα ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ

Η επιτροπή ανταγωνισμού επανέρχεται στην πρότασή της να επιτρέψει την πώληση των ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ στα καταστήματα ευρείας διανομής.

Παρόλο που αυτή η κίνηση βρίσκει αντίθετη την υπουργό υγείας Marisol Touraine, η διένεξη αυτού του θέματος συνεχίζεται παρουσία αντιπροσώπων των φαρμακοποιών, των super markets και των καταναλωτών.

Η επιτροπή ανταγωνισμού υποστηρίζει ότι όσο η αυτοθεραπεία αναπτύσσεται, και η πώληση από το ίντερνετ εξελίσσεται, δεν μπορούμε να μείνουμε σε ένα καθεστώς μονοπωλιακό όσον αφορά τις τιμές και τη διανομή.
Αυτό υποστηρίζει ο Bruno Lasserre, πρόεδρος της επιτροπής ανταγωνισμού στη Γαλλία.

Παράλληλα, θα αναρωτηθεί κάποιος ότι αν τελικά τα ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ μπούνε στα super markets, τι αριθμός φαρμακοποιών θα προσληφθεί για να καλύψει αφενός τα σημεία πώλησης, αφετέρου τα διευρυμένα ωράρια αυτών των καταστημάτων; Υπολογίζονται 3 φαρμακοποιοί ανά σημείο πώλησης, δηλαδή 6.000 διπλωματούχοι φαρμακοποιοί στη Γαλλία. Που θα τους βρούνε;

Τελικά οι ειδικοί εκτιμούν ότι αν αρθεί το μονοπώλιο, ναι μεν οι τιμές των ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ θα είναι περίπου 15% φθηνότερες, κυρίως γιατί οι υπεύθυνοι αγορών των super markets θα κάνουν απευθείας αγορές από τις εταιρείες, χωρίς να περνάνε από το χονδρεμπόριο φαρμάκων, αλλά υπάρχει και ο κίνδυνος οι αλυσίδες των S/Μ θα προβούν στη δική τους παραγωγή προϊόντων ΜΗΣΥΦΑ (private label), όπως έγινε στην Ιταλία, γεγονός που θα επηρεάσει αρνητικά τις πωλήσεις των φαρμακευτικών εταιρειών.

Τα Τεστ Εγκυμοσύνης Φεύγουν από το Μονοπώλιο του Φαρμακείου

Το Γαλλικό κοινοβούλιο τελικά ψήφισε την πώληση των τεστ εγκυμοσύνης στα S/M. Ένα ψήφισμα που ανησυχεί ακόμη περισσότερο τους φαρμακοποιούς, ειδικά για το μέλλον της πώλησης και των ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ εκτός φαρμακείου. Στη Γαλλική κυβέρνηση υπάρχουν αντιθέσεις.

Από την μια μεριά η υπουργός υγείας υπερασπίζεται το μονοπώλιο των φαρμακοποιών και από την άλλη ο υπουργός της κοινωνικής οικονομίας είναι αντίθετος, επιτρέποντας πλέον την πώληση των τεστ εγκυμοσύνης και ωορρηξίας στα καταστήματα ευρείας διανομής. Αλλά οι υπουργοί υποστηρίζουν ότι αυτή η ρύθμιση δεν ομοιάζει με το θέμα της πώλησης φαρμακευτικών προϊόντων στα S/M.

Ιδιαίτερα η υπουργός υγείας Marisol Touraine επισημαίνει: " Όσον αφορά το μη συνταγογραφούμενο φάρμακο, θεωρώ ότι η συμβουλή του φαρμακοποιού εξασφαλίζει την απόλυτη ασφάλεια υγείας για τους Γάλλους. Σήμερα έχουμε πολλά φαρμακεία στη χώρα μας, πράγμα που επιτρέπει στους πολίτες να έχουν εύκολη πρόσβαση για τα φάρμακά τους κοντά στον τόπο διαμονής τους. "

Εν τούτοις οι φαρμακοποιοί εξακολουθούν να είναι ανήσυχοι για το μέλλον του μονοπωλίου του φαρμακείου.

Η Πώληση στο Ίντερνετ 5 Μήνες Μετά

Βάση μιας έρευνας που έκανε το περιοδικό "Le Quotidien" σε φαρμακοποιούς, μαζί με την εταιρεία Call Medi Call, τον περασμένο Δεκέμβριο σε 69 φαρμακεία που είχαν e-shop, 7 στους 10 φαρμακοποιούς είναι ικανοποιημένοι από αυτή την εμπειρία τους.

Εν τούτοις, δεν έχει μπει ακόμη στη συνήθεια των Γάλλων να αγοράζουν ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ και γενικά παραφάρμακα από το ίντερνετ. Επίσης η πλειονότητα των ερωτηθέντων φαρμακοποιών (63%), πουλάει 10 έως 50 κουτιά την ημέρα και το υπόλοιπο κάτω από 10 κουτιά. Αυτό δείχνει ότι η ανάπτυξη του τζίρου στην πώληση μέσω ίντερνετ είναι πολύ μικρή.

Έτσι το 87% θεωρούν ότι ο τζίρος τους είναι σχεδόν στα ίδια επίπεδα ή έχει αυξηθεί στο 2%, και μόνο 5% των ερωτηθέντων δήλωσαν μία αύξηση που ξεπερνούσε το 5%.

Στην ουσία, η απόδοση ανάλογα με την επένδυση ήταν σχετικά μικρή, γιατί η δημιουργία, η συντήρηση και η διαφήμιση ενός e-shop είναι αρκετά ακριβή. Πάνω από 4 φαρμακοποιούς στους 10, χρειάστηκε να προσλάβουν ένα άτομο αποκλειστικής ενασχόλησης με το e-shop τους. Όσον αφορά την πολιτική τιμών, η πλειονότητα (81,6%) έχουν τις ίδιες τιμές των προϊόντων στο ίντερνετ με τον φυσικό τους φαρμακείο. Επίσης 37% δίνουν την δυνατότητα τηλεφωνικής επικοινωνίας με το κοινό, ενώ οι υπόλοιποι μέσω email ή ενός online ερωτηματολογίου.

Όλοι οι φαρμακοποιοί που ρωτήθηκαν εφαρμόζουν μεθόδους ασφαλείας, φοβούμενοι τα πειρατικά παράνομα sites.

Η Αγορά της Αυτοθεραπείας Αναζητά Μοχλούς Ανάπτυξης

Τα αποτελέσματα της πρώτης επισκόπησης πάνω στην αγορά της αυτοθεραπείας (ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ), δείχνουν μια καθυστέρηση της Γαλλίας σε σχέση με τις γειτονικές ευρωπαϊκές χώρες.

Από τις 12 Ιουλίου, τα γαλλικά ηλεκτρονικά φαρμακεία που έχουν έγκριση από τους τοπικούς φορείς υγείας (ARS), μπορούν να πουλάνε περίπου 4.000 προϊόντα ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ.

Πρόκειται για μια μικρή επανάσταση που θα μπορούσε να ανεβάσει τις πωλήσεις της κατηγορίας των ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ.

Κατεβάστε τώρα το Application!

Με την περιήγησή σας στο pharmamanage.gr αποδέχεστε την χρήση cookies.