Γερμανία

1280px Flag of Germany.svg

 

  


Λιγότερα Φαρμακεία στη Γερμανία - Κλείνουν με Ρυθμό Ένα την Ημέρα

Ασθενείς με Άνοια: «Φιλικά Φαρμακεία» σε Αυστρία και Γερμανία

Η Γερμανία Απαγορεύει την Πώληση από το Διαδίκτυο Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων

Η Κάνναβη Σύντομα στα Φαρμακεία στη Γερμανία

Την άνοιξη του 2017, η κάνναβη θα διατίθεται από τα γερμανικά Φαρμακεία.

Γερμανοί βουλευτές δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν σήμερα, σχετικά με τροποποίηση του νόμου για τα ναρκωτικά, με στόχο την έγκριση της φαρμακευτικής κάνναβης.

Αυτή η πρόταση νόμου έχει μεγάλη πιθανότητα να ψηφιστεί, δεδομένου ότι προέρχεται από τον υπουργό υγείας Hermann Grohe, μέλος της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης, του συντηρητικού κόμματος της Άνγκελα Μέρκελ.

Η Γερμανία, η οποία δεν έχει ακόμη φυτείες υπό έλεγχο, θα διασφαλίσει τον εφοδιασμό της με την εισαγωγή φαρμακευτικών φυτών κάνναβης.

Τα μέτρα αυτά θα καλύπτουν τις ανάγκες των ασθενών που θα μπορούν να ανακουφίσουν τον πόνο τους μόνο με αυτή την ουσία.

Ένας από αυτούς έχει κερδίσει μάλιστα μια δίκη, τον Απρίλιο '16 και έλαβε την άδεια να καλλιεργεί ο ίδιος την κάνναβη.

"Ο στόχος μας είναι ότι οι σοβαρά άρρωστοι άνθρωποι θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Θέλουμε για αυτούς τους ασθενείς, για τους οποίους δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική θεραπεία, η φαρμακευτική κάνναβη να μπορεί να καλύπτεται από την ασφάλιση υγείας του ταμείου τους", εξηγεί ο Hermann Grohe, διευκρινίζοντας ότι αυτή η χρήση της κάνναβης θα πρέπει να συνοδεύεται από επιστημονικές μελέτες που αποδεικνύουν καλύτερα τα ιατρικά της οφέλη.

"Η κάνναβη δεν είναι ακίνδυνη ουσία και δεν υπάρχει πρόθεση να νομιμοποιηθεί η ψυχαγωγική της χρήση», δήλωσε ο υπουργός.

Μέχρι στιγμής, οι άδειες θεραπείας με φαρμακευτική κάνναβη εκδόθηκαν με το σταγονόμετρο και σε πειραματική βάση από μια συγκεκριμένη ομοσπονδιακή αρχή και μόνο σε ακραίες περιπτώσεις.

Αυτοί οι ασθενείς που έχουν πάρει αυτή την άδεια θα μπορούσαν να προμηθευτούν κάνναβη από τον φαρμακοποιό τους για μια τιμή που κυμαίνεται από 15 μέχρι 18 ευρώ ανά γραμμάριο, με ανώτατο όριο τα πέντε γραμμάρια. 

Η Amazon Διχάζει τα Ηλεκτρονικά Φαρμακεία στη Γερμανία 

Όλο και περισσότερο τα μικρά ηλεκτρονικά Φαρμακεία στη Γερμανία βασίζονται στον γίγαντα Amazon της πώλησης δια αλληλογραφίας, για να προβληθούν και να αναπτύξουν τις πωλήσεις τους.

Παρά το γεγονός ότι πρόκειται για μια νόμιμη πράξη, αυτό δεν είναι απαραίτητα χωρίς ρίσκο για τα Φαρμακεία.

Η Amazon δεν έχει κανένα δικαίωμα να πουλήσει φάρμακα συνταγογραφούμενα και ΜΗΣΥΦΑ, αλλά μπορεί, όπως κάθε επιχείρηση, να προτείνει κάποια προϊόντα για την υγεία των καταναλωτών διαθέσιμα και εκτός φαρμακείων, όπως π.χ τα συμπληρώματα διατροφής, οι ταινίες μέτρησης σακχάρου για διαβητικούς... κ.α

Η δραστηριότητα αυτή είναι περιορισμένη, αλλά τους τελευταίους μήνες η προσφορά προϊόντων ΜΗΣΥΦΑ που ανήκουν στο φαρμακευτικό μονοπώλιο, βλέπουμε να αναπτύσσεται στο site της Amazon, χάρη στα συστήματα παραπομπής.

Δηλαδή μερικά μικρά ηλεκτρονικά Φαρμακεία, στην πραγματικότητα αναφέρονται ως σημεία πώλησης δια αλληλογραφίας στην ιστοσελίδα της Amazon, η οποία τους παίρνει μια προμήθεια 15% κατά μέσο όρο επί των πωλήσεων, έχοντας παράλληλα μια προβολή που δεν θα μπορούσαν να έχουν αν λειτουργούσαν από μόνα τους.

Σαφώς, ο πελάτης κάνει την έρευνά του στο site Amazon και φτάνει στη σελίδα με τα ΜΗΣΥΦΑ.

Αυτή η σελίδα δείχνει σαφώς ότι έφτασε επίσης στην ιστοσελίδα του Συνεργάτη - Φαρμακείο, που λειτουργεί σαν ενδιάμεσος για να περάσει την παραγγελία του.

Λόγω της προμήθειας που παίρνει η Amazon, η συναλλαγή μπορεί να μην είναι πολύ επικερδής για το Φαρμακείο, εκτός αν καταφέρνει να πουλήσει μεγάλες ποσότητες από το ίδιο προϊόν, πράγμα που μειώνει τα έξοδα αποστολής και διαχείρισης.

Το σύστημα αυτό φαίνεται να διχάζει τα ηλεκτρονικάΦφαρμακεία στη Γερμανία και ενώ μερικά το εμπιστεύονται, άλλα είναι ενάντια.

Φυσικά δεν εκτελούνται συνταγές φαρμάκων διότι το Amazon δεν έχει δικαίωμα να περάσει μια συνταγή μέσα από τις σελίδες του, εκτός του ότι, το οικονομικό όφελος είναι μηδενικό και για τις δυο πλευρές, διότι οι τιμές είναι σταθερές και εκπτώσεις δεν επιτρέπονται στα φάρμακα.

Αν το σύστημα επιτρέπει σε κάποια ηλεκτρονικά Φαρμακεία να υπάρχουν, δεν τους προσφέρει όμως και εγγυήσεις, γιατί η Amazon μπορεί να καταγγείλει μέσα σε μια νύκτα τη συνεργασία της με ένα ηλεκτρονικό Φαρμακείο (ή οποιοδήποτε άλλο εταίρο της ίδιας τάξης), ιδιαίτερα αν οι αγοραστές κάνουν αρνητικά σχόλια για τη συναλλαγή τους.

Επιπλέον, η εμπειρία και τα δεδομένα που συλλέγονται από την Amazon σε αυτόν τον τομέα, θα μπορούσε να την ωθήσει μια μέρα, αν ο νόμος εξελιχτεί, στο να δημιουργήσει το δικό της ηλεκτρονικό Φαρμακείο, ενεργώντας αποκλειστικά εξ ονόματός της.

Στην περίπτωση αυτή, η άφιξη αυτού του γίγαντα της αλληλογραφίας στην αγορά του φαρμάκου θα μπορούσε να ανακατανείμει εντελώς τα χαρτιά του παιχνιδιού... αλλά αυτή η πιθανότητα παραμένει ακόμη στο θεωρητικό στάδιο.

Οι προβλέψεις ως προς τη συνεχιζόμενη αύξηση των online πωλήσεων είναι επίσης αντιφατικές.
Ορισμένοι ειδικοί μιλούν για «στασιμότητα», ενώ άλλοι αναμένουν μια νέα άνθηση.

Επί του παρόντος, το μεγαλύτερο ηλεκτρονικό φαρμακείο που συνεργάζεται με την Amazon είναι στην 15η θέση αυτού του τύπου των επιχειρήσεων στη Γερμανία.

Εξασκεί επίσης δύο διαφορετικές τιμές που είναι 13% πιο ακριβές στο Amazon, από ότι στο δικό του e-shop.

Εξ' αλλου το Amazon εξακολουθεί να χρησιμοποιείται σχετικά λίγο από τους αγοραστές που αναζητούν ένα φάρμακο ΜΗΣΥΦΑ: μόνο το 6% από αυτούς συμβουλεύονται την ιστοσελίδα της για το σκοπό αυτό, ενώ η Google προσελκύει το 33% των αιτήσεων αυτών.

Το Μονοπώλιο των OTC Καλά Κρατεί, με Μικρές Εξαιρέσεις

Στη Γερμανία συγκεκριμένα παραφάρμακα όπως για παράδειγμα βιταμίνες ή ενδυναμωτικά έχουν «ξεφύγει» από το μονοπώλιο των φαρμακείων.

Αντιπροσωπεύουν όμως μόλις το 10% των OTC και η κατανάλωσή τους βρίσκεται σε ύφεση. Τα φαρμακεία διατηρούν μερίδιο αγοράς 55% και το υπόλοιπο μοιράζεται σε παραφαρμακεία και σε σούπερ μάρκετ.

Για να μπορούν κάποια OTC να πωλούνται εκτός φαρμακείων πρέπει να πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια αναφορικά με τη σύστασή τους, τη δοσολογία και τις ενδείξεις τους.

Παρόλα αυτά, συχνά κάποια προϊόντα εντάσσονται σε περισσότερες από μια κατηγορίες, με αποτέλεσμα να μπορούν να ενταχθούν ταυτόχρονα και στο καθεστώς μονοπωλίου.

Πάντως η πλειονότητα των παραγωγών ΜΗΣΥΦΑ φαίνεται ότι αντιτίθεται στην πώληση των προϊόντων τους εκτός φαρμακείων, σύμφωνα με τις δηλώσεις του Jorg WieczoreK, Προέδρου του συνδικάτου των παραγωγών μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων, που τονίζει: " η πώληση σε ευρεία κλίμακα χαλάει την εικόνα του προϊόντος και την τιμή του και καθιστά τη συμβουλή του φαρμακοποιού αδύνατη".

Το ίδιο πιστεύουν και οι φαρμακοποιοί ,που εκτιμούν ότι η ευρεία διάθεση των προϊόντων αυτών υποβιβάζει το κύρος του φαρμάκου και εμποδίζει την ανάπτυξή του.

Πάντως όπως έγινε σαφές και στο Συνέδριο των Φαρμακοποιών που διεξήχθη από τις 17 έως και τις 20 Σεπτεμβρίου 2014 στο Μόναχο, η Γερμανική κυβέρνηση φαίνεται ότι στηρίζει τους ανεξάρτητους φαρμακοποιούς και έχει τη διάθεση να τους προστατεύσει.

Πωλήσεις Φαρμάκων από το Διαδίκτυο

Παρόλο που τα ηλεκτρονικά φαρμακεία στη Γερμανία έχουν τα τελευταία χρόνια το 10% της αγοράς των OTC, δυσκολεύονται να ξεπεράσουν το 1% για τα συνταγογραφούμενα φάρμακα και μάλιστα οι δραστηριότητές τους μειώνονται σε αυτόν τον τομέα.

Συνεπώς, είναι ζωτικής σημασίας για αυτούς να βελτιώσουν τις πωλήσεις τους σε φάρμακα, χωρίς όμως να έχουν το δικαίωμα νομικά να κάνουν εκπτώσεις, γεγονός που περιορίζει το ενδιαφέρον των ασθενών, σε αντίθεση με τις αυξημένες πωλήσεις των OTC.

Ηγέτης σε πωλήσεις στο διαδίκτυο, η γερμανική αλυσίδα Doc Morris, επινοεί συνεχώς πολύπλοκα συστήματα για να μπορέσει να κάνει εκπτώσεις στα συνταγογραφούμενα φάρμακα και κάθε φορά οδηγείται στα δικαστήρια από καταγγελίες παραδοσιακών φαρμακοποιών.

Τον Νοέμβριο του 2014 η Doc Morris καταδικάστηκε ακόμη 2 φορές λόγω των εκπτώσεων σε συνταγές, κάτι που τελικά καταλήγει να της κοστίζει ακριβά.

Από το 2010 έως το 2012 πρότεινε για παράδειγμα ένα bonus αγορών 20 ευρώ στους πελάτες της και πλήρωσε σε πρόστιμα εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ συν τα δικαστικά έξοδα, που τελικά δεν αντιστάθμισαν το εμπορικό της όφελος από αυτές τις πρωτοβουλίες.

Αρχές του 2013 επινόησε και λάνσαρε" φαρμακευτικά ηλεκτρονικά ερωτηματολόγια" όπου οι ασθενείς απαντώντας σε ορισμένες ερωτήσεις, επωφελούνταν από ένα bonus αγορών 15 ευρώ, το οποίο στην ουσία ήταν μια επικαλυμμένη έκπτωση.

Τα δικαστήρια όμως της απαγόρευσαν να συνεχίσει αυτή την πρακτική.

Αυτή τη χρονιά όμως "ξαναχτύπησε" βάζοντας εκπτωτικά κουπόνια σε περιοδικά ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών. Και για μια ακόμη φορά οδηγήθηκε στα δικαστήρια.

Η Δικτατορία των Ασφαλιστικών Ταμείων

Με δέσμευση για μια πολιτική μείωσης των τιμών, η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας διατηρεί μια ολιγαρχία γενοσήμων, με τον κίνδυνο να βλάψει και τη βιομηχανία και τη θεραπευτική ποικιλομορφία της.

Με ένα ποσοστό υποκατάστασης 81% και όγκο πωλήσεων 9.1 δις ευρώ (30% της φαρμακευτικής δημόσιας δαπάνης σε λιανικές τιμές φαρμάκων), η Γερμανία είναι ο παράδεισος των γενοσήμων.

Γη των τριών μεγάλων εταιρειών (Ratiopharm, η οποία ανήκει στην Teva, Hexal και Stada), η χώρα έχει επιβάλει το γενόσημο από πολύ νωρίς στη γενική έννοια της φροντίδας υγείας.

Εδώ και τριάντα χρόνια, δίνει στους επαγγελματίες υγείας (ιατρό και φαρμακοποιό) τα μέσα ενεργοποίησης για την ανάπτυξή τους.

Οι γιατροί αφενός έχουν ένα συγκεκριμένο στόχο συνταγογράφισης υποκατάστασης, ενώ οι φαρμακοποιοί ανταμείβονται με το κουτί που διανέμουν.

Οι Εταιρείες Γενοσήμων Προτιμούν να Πωλούν με Ζημία

Οι γερμανικές εταιρείες generics, πωλούν στα φαρμακεία με έκπτωση 58% κατά μέσο όρο, και εστιάζονται κυρίως σε πέντε δραστικά συστατικά: ιβουπροφαίνη, σιμβαστατίνη, αμοξυκιλλίνη, ραμιπρίλη και η παντοπραζόλη.

Για να κρατήσει τις τιμές χαμηλά, ο νομοθέτης εισήγαγε πολύ πρώιμα μια μέση τιμή αναφοράς εντός των θεραπευτικών κατηγοριών, αναγκάζοντας τους φαρμακοποιούς να χορηγούν σε αυτές τις τιμές, έτσι ώστε οι εταιρείες - παραγωγοί να ευθυγραμμίσουν γρήγορα τις τιμές τους.

Από το 2007, οι εταιρείες έχουν τη δυνατότητα να ανταποκριθούν στις προσφορές των ασφαλιστικών ταμείων για τις αποκλειστικές συμβάσεις προμήθειας που γίνονται μέσω των εκπτώσεων τους.

Παράλληλα οι φαρμακοποιοί παρέχουν ένα μεγάλο έργο θετικής επικοινωνίας με τους ασθενείς.

Σε γενικές γραμμές η διείσδυση των εταιρειών γενόσημων είναι περιορισμένη και η δυνατότητα διάθεσης στην αγορά ενός παραγωγού υπολογίζεται μόνο από τη στιγμή που οι συμβάσεις με τα ταμεία υπογράφονται.

Αλλά το πραγματικό μειονέκτημα αυτών των συμβάσεων είναι η πολύ μεγάλη πίεση στις τιμές. Για παράδειγμα το κόστος θεραπείας υπερτασικού για το ταμείο του στη Γερμανία υπολογίζεται στα 4,30 € ανά έτος!

Η υιοθέτηση των μεθόδων της λιανικής πώλησης, οδηγούν τους παραγωγούς γενοσήμων να προτιμούν να πωλούν με ζημία, αντί να εγκαταλείψουν μια θέση στη γερμανική αγορά, υπολογίζοντας ότι θα αντισταθμιστεί αυτή η ζημία από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπου κερδίζουν τα χρήματά τους.

Εδώ θα πρέπει να αναφέρουμε ότι ο ασθενής πρέπει να πληρώσει μια συμμέτοχη από 5 - 10 € κατ 'ανώτατο όριο ανά κουτί, το οποίο μπορεί να είναι τεράστιο για ορισμένους πολίτες!

Εκτός από το ότι, όπως δήλωσε ένας εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας Γερμανών φαρμακοποιών, "η πιο πλήρης αδιαφάνεια βρίσκεται γύρω από τις τιμές που λαμβάνονται από τα ταμεία από τους παραγωγούς", αυτό το καθαρά οικονομικό μέσο πλήττει τους μικρότερους παίκτες της αγοράς.

Σήμερα, 161 παραγωγοί εξακολουθούν να είναι στον αγώνα για να μπούνε στην αγορά. Αλλά για πόσο καιρό όμως;

Η πρώτη παραγωγός εταιρεία που ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση για υποβολή προσφορών το 2007 αναγκάστηκε να κηρύξει πτώχευση αμέσως μετά!

Τα Γερμανικά Φαρμακεία Επιστρέφουν στην Ανάπτυξη

Έπειτα από μια τετραετία σταθερών μειώσεων, η δραστηριότητα των γερμανικών φαρμακείων αυξάνεται και πάλι.

Αλλά ο αριθμός των φαρμακείων συνεχίζει να μειώνεται κατά μήκος του Ρήνου, που υποδηλώνει μια κατάσταση που παραμένει ανησυχητική.

Ο τζίρος και το ύψος των πωλήσεων, συμπεριλαμβανομένων και των ΜΗΣΥΦΑ που μειώνονταν ή παρέμεναν στάσιμα εδώ και χρόνια, έχει αρχίσει και ανεβαίνει.

Το καθαρό αποτέλεσμα των φαρμακείων δείχνει αυτήν την πρόοδο αύξηση κατά 18% το 2013 σε σχέση με το 2012 και άνοδο στα 124.393 € κατά ΜΟ, έπειτα από χρόνια ύφεση.

Επί πλέον από τις αρχές του 2013 η ανταμοιβή ανά κουτί των φαρμακοποιών αυξήθηκε κατά 30 λεπτά, περνώντας από τα 8.05€ στα 8.35€, ενώ το rebate προς τα ταμεία κοινωνικής ασφάλισης, έπεσε από 2.05€ σε 1.77€ ανά κουτί.

Τέλος, τα φαρμακεία μπόρεσαν να διαπραγματευτούν μέσα στο 2013 να αμείβονται για τις ολονύκτιες εφημερίες και των σαββατοκύριακων, με 252€ ανά βάρδια, με στόχο δικαίως να βοηθήσει τα φαρμακεία της επαρχίας ή αυτά που είναι απομονωμένα να διατηρήσουν τη δραστηριότητά τους, καθώς είναι και αυτά που πλήττονται περισσότερο από την κρίση.

Οι φαρμακοποιοί δηλώνουν ότι έχουν βοηθήσει κατά πολύ στη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης από το 2009.

Αν και αυτή έπαψε να αποφέρει κέρδη το 2013 στα ταμεία, διατηρεί όμως σημαντικά αποθεματικά που φτάνουν τα 30 δις ευρώ, ενώ αναμένεται επιστροφή στη κερδοφορία των ταμείων για το 2014.

Τέλος οι Eκπτώσεις στα Φάρμακα από τα Ολλανδικά e- Φαρμακεία

Η προωθητική πολιτική των ολλανδικών Φαρμακείων στη Γερμανία «χτυπήθηκε» από μια δικαστική απόφαση της γερμανικής ομοσπονδιακής αρχής, που ήρθε να συμπληρώσει τη νομολογία του 2012 σε ότι αφορά την «ολλανδική τιμή», απαγορεύοντας την εφαρμογή εκπτώσεων στα συνταγογραφούμενα φάρμακα που πουλιούνται από τα e-φαρμακεία που βρίσκονται εκτός Γερμανίας.

Η δικαστική απόφαση της 26ης Φεβρουαρίου'14, απαγορεύει κάθε έκπτωση σε οποιαδήποτε αγορά συνταγογραφούμενου φαρμάκου δια αλληλογραφίας, ακόμη και αν η παράδοση πραγματοποιείται από γερμανικό φαρμακείο και όχι στην οικία του ασθενή.

Οι εκπτώσεις και οι μειώσεις δεν αφορούν την ίδια την τιμή του φαρμάκου αλλά τη συμμετοχή που εξακολουθεί να βαραίνει τον ασθενή, που επιβαρύνεται με 5 έως 10€ (για τα πιο ακριβά φάρμακα).

Οι καταγγελίες αφορούσαν κυρίως τρία γερμανικά φαρμακεία που έκαναν συμφωνίες με ολλανδικό πάροχο, τα οποία για να παρακάμψουν το νόμο, παρέδιδαν αρχικά τα προϊόντα σε ένα ολλανδικό φαρμακείο και έπειτα αποστέλλονταν στο γερμανικό με έξοδα 0,50€.

Η δικαστική αυτή απόφαση βάζει λοιπόν τέρμα σε κάθε ανταγωνισμό τιμής στον τομέα του συνταγογραφούμενου φαρμάκου, ανάμεσα στα φυσικά φαρμακεία και στα διαδικτυακά.

Η γερμανική ένωση e-φαρμακείων εκτιμάει ότι αυτό το διάταγμα επιβαρύνει κατά κύριο λόγο τους ασθενείς με χρόνιες ασθένειες, οι οποίοι θα μπορούσαν με αυτές τις εκπτώσεις να μειώσουν τα έξοδά τους.

Η Γερμανία Εμφανίζεται Ελλειμματική στις Δαπάνες του Συστήματος Υγείας

Μετά από αρκετά χρόνια σημαντικών πλεονασμάτων, όλοι οι κλάδοι του συστήματος υγείας ξαναπέφτουν στο κόκκινο, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που δημοσιεύθηκαν τον Ιανουάριο του 2014. Οι Γερμανοί φαρμακοποιοί φοβούνται ότι θα είναι αυτοί που θα καλύψουν τη νέα "τρύπα" στις δαπάνες υγείας, παρόλο που δεν είναι καθόλου υπεύθυνοι.

Οι δαπάνες της δημόσιας υγείας είχαν ένα έλλειμμα ενός δις ευρώ, έναντι 6 δις πλεονάσματος που είχανε την άνοιξη του 2013.Ας σημειωθεί μάλιστα ότι το 2012 το πλεόνασμα είχε φτάσει σε ύψη ρεκόρ των 20 δις.

Παρόλο που οι φαρμακοποιοί το 2013 κατόρθωσαν να πάρουν μια αύξηση στην αμοιβή τους για τις εφημερίες, φοβούνται ότι θα είναι από τους πρώτους που θα τους την πάρουν πίσω. Ο νέος υπουργός υγείας Hermann Grohe, ανακοίνωσε ότι δεν θα υπάρχει τους προσεχείς μήνες μεταβολή στις τιμές των φαρμάκων έως ότου η κυβέρνηση ετοιμαστεί.

Επιπλέον το rebate, το οποίο δίνει η φαρμακευτική βιομηχανία στα ασφαλιστικά ταμεία για τα φάρμακα που αποζημιώνονται, θα αυξηθεί από 6 σε 7% στην καθαρή τιμή.

Οι φαρμακοποιοί ανησυχούν για το μέλλον τους,διότι οι οικονομικοί δείκτες της χώρας δεν είναι τόσο αισιόδοξοι όσο είχε προβλεφθεί. Η Γερμανία που εδώ και χρόνια προσπάθησε να διατηρήσει σε καλά επίπεδα τα οικονομικά της υγείας , δεν θα αφήσει εύκολα να συνεχίσουν αυτά τα ελλείμματα και θα προτείνει πολύ σύντομα νέα μέτρα για να ανακάμψει.

Φαρμακευτική Παρακολούθηση, Πιλοτικά Προγράμματα στη Γερμανία για να Ξεπεράσουν τα Προβλήματα Χρηματοδότησης

Παρόλο που πολλά μοντέλα "φαρμακευτικής φροντίδας" μελετήθηκαν τους τελευταίους μήνες στη Γερμανία, η υλοποίησή τους αντιμετωπίζει συχνά προβλήματα χρηματοδότησης.

Ανάμεσα σε αυτά είναι και ένα σχέδιο που στοχεύει να βελτιώσει τη συμμόρφωση και να μειώσει τις ανεπιθύμητες ενέργειες σε χρόνιους ασθενείς που παίρνουν πάνω από 5 διαφορετικά φάρμακα την ημέρα. Σύμφωνα με αυτό το μοντέλο, οι γιατροί θα γράφουν τη δραστική ουσία, υποδεικνύοντας μόνο τη φαρμακευτική μορφή, τη δοσολογία και τη διάρκεια της θεραπείας.

Εν τούτοις, αυτές οι συνταγές θα εκτελούνται σε ένα πλαίσιο μιας λίστας φαρμάκων που θα αξιολογούνται από κοινού από τους φαρμακοποιούς και γιατρούς, σύμφωνα με κριτήρια φαρμακευτικά και οικονομικά συγχρόνως. Εκτός από τη διανομή των φαρμάκων, οι φαρμακοποιοί θα αναλάβουν και την φαρμακευτική παρακολούθηση του ασθενή, αναγνωρίζοντας ιδιαίτερα τις ανεπιθύμητες ενέργειες και τη βελτίωση της συμμόρφωσης του στη θεραπεία.

Θα δίνουν κάθε χρόνο στον ασθενή ένα θεραπευτικό πλάνο που θα υποδεικνύει όλα τα στάδια που θα πρέπει να ακολουθεί. Αυτό το σύστημα θα ενισχύσει τον ρόλο του φαρμακοποιού σαν ο ειδικός στο φάρμακο και θα αποδεσμεύσει τον γιατρό από όλη την φαρμακευτική επιμέλεια, εκτός από την συνταγογράφιση.

Ο γιατρός και ο φαρμακοποιός με αυτό το σύστημα θα πάρουνε μια ειδική ανταμοιβή για την δραστηριότητα αυτή, που θα προστεθεί στη συνήθη ανταμοιβή τους. Αυτά τα ποσά θα δοθούν από τα ασφαλιστικά ταμεία και φυσικά θα βελτιώσουν τη σωστή χρήση του φαρμάκου, μειώνοντας έτσι τις δαπάνες.

Παρόλο αυτά οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται εδώ και πολλούς μήνες, σε βαθμό που αυτό το μοντέλο φαίνεται να ξεκινά μετά το πρώτο εξάμηνο του 2014. Ιδιαίτερα οι φαρμακοποιοί δεν είναι ικανοποιημένοι από τις προτάσεις ανταμοιβής τους, ενώ τα ασφαλιστικά ταμεία αντιθέτως θεωρούν ότι υπερβάλλουν.

Αποτελέσματα για τα Ηλεκτρονικά Φαρμακεία στη Γερμανία

Σε συνάντηση κορυφής στο Βερολίνο για το ετήσιο συνέδριό τους, τα μεγάλα γερμανικά φαρμακεία του Διαδικτύου, αναφέρθηκαν στην επιχειρηματική τους ανάπτυξη- η οποία αυξήθηκε μεν για τα OTC, αλλά σημείωσε πτώση για τα συνταγογραφούμενα φάρμακα - και αναζήτησαν να καθορίσουν καλύτερα τους τύπους πελατών τους, καθώς και να ενισχύσουν την επιρροή τους στον πολιτικό κόσμο.

Το 2012, οι πωλήσεις φαρμάκων μέσω ταχυδρομείου αντιπροσώπευαν € 1.340 εκατομμύρια, ή σχεδόν 3% της συνολικής φαρμακευτικής αγοράς (45 δισ. ευρώ) και αποτελούνταν κυρίως από ΜΗΣΥΦΑ και "προϊόντα υγείας" που δεν υπόκεινται στο φαρμακευτικό μονοπώλιο.

Ενώ συμβαίνει συνολική πτώση της αγοράς OTC για πολλά χρόνια, αναφέρει η ένωση των ηλεκτρονικών φαρμακείων (BVDVA), μόνο οι πωλήσεις μέσω διαδικτύου που αντιπροσωπεύουν περίπου το 8% της αγοράς, συνεχίζουν να αυξάνονται και να αποτρέπουν τη βιομηχανία να καταρρεύσει.

Τα πλέον ζητούμενα είναι τα φάρμακα που αφορούν διαταραχές που επηρεάζουν το καρδιαγγειακό και ουρογεννητικό. Υπάρχουν σήμερα σαράντα εικονικά φαρμακεία στη Γερμανία, τα οποία μοιράζονται το 90% της αγοράς.

Το υπόλοιπο κατέχεται από τους δικτυακούς τόπους 3.000 φαρμακείων που κάνουν παράλληλα και ηλεκτρονικές πωλήσεις σαν συμπληρωματική υπηρεσία με το φυσικό τους φαρμακείο.

Η τιμή καθορίζει την ανάπτυξή τους.

Τα φαρμακεία του Διαδικτύου έχουν πληγεί σκληρά από απαγορεύσεις, από τα τέλη του 2012, και rebates σχετικά με τα συνταγογραφούμενα φάρμακα, πράγμα που τους εμπόδισε να αναπτυχθούν σε αυτόν τον τομέα.

Σήμερα, οι ασθενείς στην πλειοψηφία τους δεν έχουν πλέον κανένα οικονομικό πλεονέκτημα για να αγοράσουν συνταγογραφούμενα φάρμακα μέσω ταχυδρομείου.

Πράγματι, όπως προκύπτει από διάφορες έρευνες που παρουσιάστηκαν στο συνέδριο, οι ασθενείς αγοράζουν φάρμακα ηλεκτρονικά κυρίως μόνο για λόγους χαμηλότερης τιμής.

Εκτός από αυτό, πιστεύουν στη πλειονότητα, ότι οι παραγγελίες φαρμάκων μέσω διαδικτύου είναι μια κουραστική διαδικασία, και στη συνέχεια, δεν τους αρέσει να χρειάζεται να περιμένουν για το πακέτο των φαρμάκων τους.

Κατά τη συνάντησή τους λοιπόν τα μεγάλα ηλεκτρονικά φαρμακεία, επεδίωξαν επίσης να δημιουργήσουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για τις αναπτυξιακές πολιτικές τους, και να διεκδικήσουν από την κυβέρνηση το τέλος των rebates, γεγονός που σηματοδότησε μια οπισθοδρόμηση στη συνολική πρόοδο τους.

Στοχεύουν κυρίως να πείσουν την κυβέρνηση ότι θα μπορούσε να μειώσει τις δαπάνες ιατρικής περίθαλψης, εφόσον θα μπορούσαν εκείνοι να προσφέρουν μέσω διαδικτύου, ακόμα χαμηλότερες τιμές για τα συνταγογραφούμενα φάρμακα.

Ελπίζουν ότι μια πιθανή αλλαγή της κυβέρνησης τον Σεπτ'13 θα τους δώσει αυτή την ευκαιρία.

Οι Γερμανοί Φαρμακοποιοί Βλέπουν «Φως στο Τούνελ»

Ο αριθμός των φαρμακείων στη Γερμανία έπεσε στα 21.000 φαρμακεία από 20.921 που ήταν τον Δεκέμβριο του 2012.

Απόλυτο ρεκόρ κλεισίματος φαρμακείων, και προβλέπεται ότι μέχρι το 2015 θα μείνουν μόνο 20.000 φαρμακεία.

Τα οικονομικά του επαγγέλματος αντιμετώπισαν μία σημαντική κρίση το 2012.

Παράλληλα, παρατηρούμε και ένα φαινόμενο επικέντρωσης των δραστηριοτήτων σε μεγάλα φαρμακεία, με μια αισθητή πτώση του τζίρου των πολύ μικρών φαρμακείων.

Ας αναφέρουμε ότι 200 φαρμακεία έχουν ένα ετήσιο τζίρο πάνω από 5,0 εκ €.

Για να προστατεύσουν το εισόδημά τους οι φαρμακοποιοί τείνουν να μειώσουν τις επενδύσεις και τα έξοδα του προσωπικού τους.

Σύμφωνα με στοιχεία μεταξύ 2003 και 2013, η κερδοφορία των φαρμακείων έπεσε κατά 30%, με ποσοστό κέρδους προ φόρων 15%.

Κατά τη χρονική αυτή περίοδο, τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων αυξήθηκαν κατά 35%, έναντι μόνο 2,4% για αυτά των φαρμακοποιών, πράγμα που σημαίνει ότι ο κλάδος ήταν σε περίοδο σημαντικής λιτότητας κυρίως μετά το 2009.

Ιδιαίτερα το 2010 όπου η μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης ήταν 3,5εκ €, οι ασφαλιστικοί φορείς είχαν ένα πλεόνασμα 20 εκ €, και στο τέλος του 2012 έφθασαν το ρεκόρ 28,3 εκ € σε πλεόνασμα.

Συνεπώς οι συνδικαλιστικοί φορείς διαπραγματεύονται μια μείωση του rebate από 2,05€ ανά κουτί στο 1,75€.

Παράλληλα οι φαρμακοποιοί ελπίζουν σε μία αύξηση της αμοιβής τους από τη διανομή, από τα 8,1€, στα 8,35€ ανά κουτί συνταγογραφούμενου φαρμάκου, γεγονός που θα τους δώσει μια ανάσα οξυγόνου, παρόλο που αυτή η αύξηση θεωρείται ανεπαρκής για να αντισταθμίσει την αύξηση των εξόδων τους και την αύξηση των υποχρεώσεών τους.

Παράλληλα οι φαρμακοποιοί πέτυχαν μια επαναξιολόγηση της αμοιβής τους για τις εφημερίες του Σαβ/κου και τις νυχτερινές βάρδιες, ανάλογα με την τοποθεσία του φαρμακείου.

Τα μικρά επαρχιακά φαρμακεία που συχνά έχουν εφημερίες θα ανταμειφτούν καλύτερα από τα μικρά φαρμακεία των πόλεων.

Επίσης, οι Γερμανοί φαρμακοποιοί ελπίζουν σε μία ανταμοιβή εξατομικευμένη πάνω στις προσφερόμενες υπηρεσίες και όχι μόνο πάνω στην πώληση φαρμάκων.

Αυτή η εξέλιξη σύμφωνα με τον εθνικό τους σύλλογο ΑΒDΑ, θα είναι πραγματοποιήσιμη μόνο όταν αμείβονται για τις προσφερόμενες υπηρεσίες τους.

Προς το παρόν, παρόλο που έχουν υιοθετήσει ένα μοντέλο διανομής με παράλληλη παρακολούθηση του ασθενή σε συνεργασία με τους γιατρούς, καμία ανταμοιβή δεν έχει προβλεφθεί σε αυτόν τον τομέα, επισημαίνει με λύπη του ο σύλλογος.

Οι Γερμανοί Φαρμακοποιοί Περνάνε στη Δράση

Καθώς δεν εισακούγονται από την κυβέρνηση, οι γερμανοί φαρμακοποιοί κατέβηκαν σε κινητοποιήσεις τον περασμένο Σεπτέμβριο, με βασικό αίτημα να επανεκτιμηθεί η αμοιβή τους στην εκτέλεση κάθε συνταγής, που από το 2004 παραμένει στα 8.1 ευρώ ανά κουτί, συν ένα 3% περιθώριο κέρδους.

Με τον υπάρχοντα πληθωρισμό, η οικονομική τους κατάσταση χειροτερεύει και απαιτούν αύξηση στα 9.14 ευρώ.

Η κυβέρνηση, διατηρώντας μια αυστηρή χρηματοοικονομική πολιτική, συγκατατίθεται μόνο σε μια αύξηση 25 λεπτών από αρχές του 2013, παρόλο που τα ασφαλιστικά ταμεία θα έχουν πλεόνασμα στο τέλος του χρόνου 25 δις ευρώ!

Στην ουσία οι φαρμακοποιοί παίρνουν μια αύξηση του 3.1% μέσα σε 9 χρόνια, δηλαδή ένα μέσο όρο 0.3% το χρόνο, παρόλο που τα έξοδά τους αυξάνονται και συνεπώς το εισόδημά τους φθίνει χρόνο με τον χρόνο.

Έτσι λοιπόν είναι έτοιμοι για νέες κινητοποιήσεις.

Ο εθνικός τους σύλλογος ABDA επισημαίνει ότι η οικονομία των φαρμακείων παραμένει πολύ εύθραυστη από την οικονομική κρίση, αλλά και από τα πολύ αυστηρά μέτρα της κυβέρνησης.

Ο αριθμός των φαρμακείων που κλείνει αυξάνει συνεχώς.

Στην πραγματικότητα ένα φαρμακείο κλείνει κάθε μέρα, γεγονός που παρατηρήθηκε έντονα από το 2011 και μετά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ένας αυξανόμενος αριθμός φαρμακοποιών θεωρεί ότι τα συλλογικά τους όργανα δεν είναι αρκετά μαχητικά με την κυβέρνηση.

Κατεβάστε τώρα το Application!

Με την περιήγησή σας στο pharmamanage.gr αποδέχεστε την χρήση cookies.