Λειτουργικά Τρόφιμα, μία Νέα Κατηγορία με Προοπτική στο Φαρμακείο

Η διατροφική αποδοχή των "λειτουργικών τροφίμων", την τελευταία εικοσαετία αυξάνεται ραγδαία.

Ιδιαίτερα οι β-γλυκάνες από φυτικές πηγές, μπορεί να προστεθούν σε τροφές και προκαλούν ελάττωση της χοληστερίνης.

Συνεπώς δημιουργείται μια νέα γενιά προϊόντων με ευεργετικές ιδιότητες στην υγεία και πολύ καλές προοπτικές αποδοχής από την αγορά και γιατί όχι και από αυτήν του Φαρμακείου.

Οι σύγχρονες διαιτητικές τάσεις στα πλαίσια της παγκοσμιοποιημένης διατροφικής κουλτούρας οδηγούν στην κατανάλωση προϊόντων υψηλής θρεπτικής αλλά και γαστρονομικής αξίας.

Μεταξύ των τροφίμων αυτών συγκαταλέγονται και τα λειτουργικά τρόφιμα, των οποίων η διατροφική αποδοχή την τελευταία εικοσαετία αυξάνεται ραγδαία.

Σύμφωνα με ορισμό που υιοθετεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή “λειτουργικό τρόφιμο” είναι εκείνο που “έχει δείξει ότι προκαλεί ευεργετική δράση σε μια ή περισσότερες λειτουργίες του οργανισμού, με τρόπο πέραν των συνιστώμενων διατροφικών συστατικών και σχετίζεται είτε με την κατάσταση σωματικής ευεξίας ή την ελαχιστοποίηση της πιθανότητας πρόκλησης ασθένειας” (Agett et al., 1999).

Οι β-γλυκάνες απο φυτικές πηγές μπορεί να προστεθούν σε τροφές και ως πρόσθετο προκαλούν ελάτωση της χοληστερίνης.

Εκείνες όμως που προέρχονται απο ζύμες και μύκητες επιπλέον χαρακτηρίζονται και απο ανοσοδιεγερτικές και ανοσορυθμιστικές ιδιότητες, δίδοντας έτσι μεγαλύτερη διαιτητική και εμπορική αξία στο προιόν.

Ειδικότερα μπορεί να προστεθεί μικρή ποσότητα καθαρής β-γλουκάνης σε τροφές οπως σε γαλακτοκομικά προιόντα ή κρέμα αραβοσίτου που αυξάνει τη θρεπτική τους αξία, χωρίς να γίνεται αντιληπτό στη γεύση και υφή από τον καταναλωτή.

Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται η δημιουργία νέας γενιάς προιόντων (λειτουργικών τροφίμων) με ευεργετικές ιδιότητες στην υγεία και πολύ καλές προοπτικές αποδοχής από την αγορά.

Κλεάνθης Ισραηλίδης, Τακτικός Ερευνητής, Διευθυντής ΙΤΕΓΕΠ, ΕΛΓΟ - ΔΗΜΗΤΡΑ

Κατεβάστε τώρα το Application!

Με την περιήγησή σας στο pharmamanage.gr αποδέχεστε την χρήση cookies.